Strašno...apsurdno...ali istinito

Neobavezna rasprava bez svađa.
Fratt
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Re: Strašno...apsurdno...ali istinito

Post by Fratt »

Pitam se što Ledereri misle o njegovom povratku u Hrvatsku.
Sramotno je što su takvom smeću uopće dali 4 stranice u Večernjaku.
Zločinci abolirani a junaci degradirani,ubojice amnestirani a domoljubi marginalizirani.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Kao da je važno što oni misle...

Važno je što partija misli...a misli najgore što može po Hrvatsku i Hrvate...
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Tko Andriju Rašetu oslobađa odgovornosti, a hrvatske branitelje optužuje i sudi?

NEDJELJA, 28 RUJAN 2014 15:44

U razgovoru za Večernji list (28. rujna) umirovljeni general-pukovnik JNA Andrija Rašeta, među ostalim je izjavio kako ima pouzdane informacije iz hrvatskog pravosuđa kako nije podnesena nikakva kaznena prijava ni podignuta optužnica protiv njega, mada je u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata obnašao dužnost komandanta divizije, načelnika štaba 5. armijske oblasti JNA sa sjedištem u Zagrebu i zamjenika načelnika Generalštaba JNA. Bio je i jedan od zapovjednika JNA tijekom desetodnevne agresije na Republiku Sloveniju.

Pa, ako je to tako, a očito jeste, onda se s pravom postavlja pitanje: zbog čega se kontinuirano progone hrvatske branitelji, odnosno tko je uopće krivac za mnogobrojna zlodjela bivše JNA, ako to nisu oni koji su poput ovog čovjeka izdavali zapovijesti za rušenje, ubijanje, paljenje i masakriranje nevinih žena, djece i starca, čija je jedina krivica bila što su – Hrvati?

U Vukovaru progone stradalnike Domovinskoga rata i osuđuju ih i na zatvorske kazne zbog skidanja dvojezičnih ploča, a Rašeti samo što nisu poslali ili svečano uručili i Spomenicu Domovinskoga rata!

Izjavio je da mu je što se tiče zločina nad Hrvatima savjest čista, da spava mirno i da ne osjeća nikakvu krivicu. Potom je rekao da su on i neke njegove kolege "poštovali prirodne i međunarodne konvencije u ratu", a kako su ih poštovali postoji na desetine tisuća video i ino zapisa, fotografija, dokumenata, a naposljetku i svjedoka. Također laže da Milošević nikada nije spomenuo Veliku Srbiju te da se treba raspravljati je li je politika ovog balkanskog krvnika bila ispravna!? Za Zbor narodne garde (ZNG) kaže da je bila paravojna formacija, a što se tiče srpskih paravojnih formacija o tome "ne zna" ništa, već upućuje da na to odgovori general Veljko Kadijević (kojem Hrvati mogu staviti soli na rep!). Za njega Međunarodni sud u Haagu nije pravedan, jer su oslobodili hrvatske generale Gotovinu i Markača.

Ovaj teški ratni zločinac, u vrijeme Domovinskoga rata, kad je pregovarao o primirju uvijek je bio na strani zločinačke JNA, i nikada nije pristao ni na kakvo primirje, pa čak ni za Božić 1991.

A kakav je, kaže, imao plan za pad Vukovara? Po njemu, ovaj je grad trebalo samo blokirati, a potom krenuti dalje na odsjecanje Osijeka, na izlazak do Đakova, na presijecanje linije Banja Luka-Pakrac-Virovitica. Da je JNA slušala njegovo mišljenje Vukovar bi sam pao, bio bi potpuno opkoljen, bez streljiva, ne bi imao ulaza ni izlaza. Tada bi, kaže, JNA potpuno presjekla i potpuno neutralizirala Hrvatsku koja bi ostala paralizirana.

Rašeta danas glumi da nije imao nikakve veze s bombardiranjem Zagreba, a jedini je on bio taj koji je mogao dati zapovijed da se učini ovaj strašan zločin, baš kao i onaj na Ovčari i drugdje.

Sve do odlaska u mirovinu, 1992., kaže (laže) da nije znao da Milošević priprema ili vodi zločinačku politiku, a i sam je bio istaknuti pijun tih zlodjela, koje mu Hrvati sigurno nikada ne će oprostiti.

Međutim, kako rekosmo, on je za hrvatsko pravosuđe – nevin. S druge pak strane, puni su zatvori hrvatskih branitelja. U Beogradu su osudili i Veljka Marića, nevinog hrvatskog branitelja, na 12 godina robije, itd., i tako redom. A Rašeta "spava mirno". Kako ne bi spavao kad hrvatsko pravosuđe "nema vremena" za ove i ovakve zločince, kad se moraju progoniti oni koji skidaju dvojezične i ine ploče te oni koji su navodno učinili neke "zločine" u samoobrani, jer nikada se ne smije zaboraviti da su se Hrvati branili, da je na Hrvatsku izvršena agresija, a da je u tome glavnu riječ imala JNA i ljudi poput Rašete.

Da komedija bude još i veća Rašeta je izjavio i ovo:

"Ako smatraju da sam za bilo što kriv, neka me optuže i neka mi sude u Srbiji ili Hrvatskoj. Ne žalim ni za čim. I da se ponovno rodim, isto bih učinio."

Bravo generale! Samo ti spavaj mirno. Ako te ni 23 godine od početka srpske agresije u kojoj si dao izniman obol nitko nije ništa ni pitao a kamoli te osudio vjerojatno će tako biti i dalje.

Ne bi nas ni začudilo da se i ovaj zločinac kao "mirotvorac" vrati u Hrvatsku, što mu je velika želja. No, ako se vrati bit će to velika "radost" za brojne hrvatske majke i očeve, čiji su najmiliji stradali u ratu, ali i za nas hrvatske branitelje.

A ako dođe - spremni smo. I čekamo te. S veseljem.

Mladen Pavković

http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... Itemid=151
Fratt
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by Fratt »

Upravo tako,biti će adekvatno njegovim zaslugama dočekan.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Hrvatska posla

TKO JE OVDJE LUD: Optužen za kršenje javnog reda i mira jer je galamom otjerao pljačkaša?

Poznati osječki liječnik ovih se dana neugodno iznenadio kada je na njegova vrata pozvonila policija kako bi ga obavijestila da je protiv njega podnesena prekršajna prijava, jer je uznemiravao javni red i mir.

Apsurd ove prijave činjenica je da je ovaj prekršaj počinio dok je prije mjesec dana iz svoje garaže vikom otjerao napadača, koji ga je želio opljačkati, piše Glas Slavonije''Situacija koja mi se događa gotovo je nevjerojatna, a sve je posljedica činjenice da sam bio žrtva pljačkaškog napada. Prije mjesec dana bio sam u svojoj garaži, kada je odjednom u nju ušao muškarac te zatražio da mu dam novac ili će me ubiti. Kako je nedaleko bio i moj prijatelj počeo sam galamiti i vikati na njega te ga tjerati iz garaže, a sve kako bi to čuo i moj prijatelj te mi došao u pomoć. Pljačkaš se dao u bijeg, a ja sam pozvao policiju i on je ubrzo uhvaćen, a policija je potvrdila kako im je poznat od ranije.

Trebao ga je ljubazno zamoliti

No, šok je uslijedio kada mi je nakon nekoliko dana stigla prekršajna prijava, prema kojoj sam ja kriv i to zbog narušavanja javnog reda i mira svojom galamom. U razgovoru s odvjetnikom rečeno mi je kako je ovakvo tumačenje zakona u posljednje vrijeme često te sam prema zakonu provalnika trebao ljubazno zamoliti da napusti moj prostor, a niti slučajno ga nisam smio vrijeđati i derati se na njega. Zbog svega ovoga za nekoliko dana moram pred suca za prekršaje'', priča liječnik. 

Slučaj koji potvrđuje apsurdnost zakona prema oštećenima dokazuje i slučaj odvjetnika ovog liječnika, koji ima klijenta u čiju je pušnicu nedavno provalio lopov s namjerom da pokrade suhomesnate proizvode. Nakon što ga je vlasnik potjerao, lopov je u bijegu pao i slomio nogu, a vlasnik pušnice sada će morat na sud jer ga je lopov prijavio kao odgovornog za lom noge.

Treći apsurdni slučaj, koji govori u prilog apsurdnosti naših zakona pa onda i postupanja policije jest i slučaj koji se u petak dogodio stanarima Vukovarske, u Donjem gradu.

''U petak smo na četvrtom katu ispred jednog stana zatekli starijeg muškarca u gotovo nesvjesnom stanju zbog alkoholiziranosti. Odmah sam pozvao policiju i objasnio situaciju i oni su došli, ali su se ubrzo okrenuli i otišli, a muškarac je i dalje bio na istom mjestu. Kada smo ih ponovno nazvali i pitali u čemu je problem, rekli su kako on nikoga ne uznemirava te sada mirno sjedi na stepenicama te da oni nemaju nikakve ovlasti za postupanje. Upozorili su nas i da mi kao stanari ne smijemo izbaciti prisilno ovu osobu, jer bismo mogli imati problema?! Na koncu je muškarac na naš nagovor izišao iz zgrade i legao na klupu ispred nje, a policija je ponovno došla i dalje tvrdeći kako mu oni ne mogu ništa. Ovo je uistinu apsurdno, jer u zgradi živi i malo dijete, koje bi ipak trebalo biti zaštićeno od ovakvog ometanja posjeda'', ispričao je stanar zgrade M.

http://www.portaloko.hr/clanak/tko-je-o ... a/0/66963/
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Na prepad! Uhićen hrvatski branitelj na granici s Bosnom, a Šešelj slavi u Beogradu!

Autor: I.Galešić
Datum: srijeda, 12. studenog 2014. u 17:54

Uhićen je "zbog ratnog zločina silovanja počinjenog tijekom rata na području Bosanskog Broda", priopćeno je u srijedu iz Državnog odvjetništva BiH.

Mato Čondrić - Čondra,, hrvatski branitelj i bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane uhićen je danas na graničnom prijelazu Slavonski Brod - Bosanski Brod.

Uhićen je "zbog ratnog zločina silovanja počinjenog tijekom rata na području Bosanskog Broda", priopćeno je u srijedu iz Državnog odvjetništva BiH.
Po nalogu Državnog odvjetništva BiH, pripadnici državne policijske agencije SIPA-e su uhitili Matu Čondrića, podrijetlom iz Bosanskog Broda. U priopćenju se pojašnjava da je osumnjičeni pod istragom državnog odvjetnika u Posebnom odjelu za ratne zločine zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Čondrića se sumnjiči da je kao pripadnik HVO-a sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena zatvorenih u zatvoreničkom objektu HVO-a na stadionu u Bosanskom Brodu tijekom 1992. godine.

Osumnjičeni će biti predan u nadležnost Državnog odvjetništva BiH, gdje će se nakon ispitivanja odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Isto tako, Mato Čombić dosad je bez problema prelazio granicu i nikad dosad nije zaustavljan niti ometan.

Još jedan naš branitelj nalazi se trenutačno u srpskom zatvoru u Srijemskoj Mitrovici, Veljko Marić. Kako smo nedavno pisali, Veljko Marić je teško bolestan i zbog neodgovarajuće zdravstvene njege njegovo stanje je iz dana u dan gore. Na to je upozorila i europska zastupnica Marijana Petir koja je zatražila bolje uvjete za našeg branitelja. Hrvatska Vlada po ovom pitanju je ostala pasivna. Nitko se nije osvrnuo na Marićeve molbe da ga se ne "zaboravi u srpskom zatvoru"... Vlada očito je.

Šešelj: "Kad vidite Hrvata, ubijte ga kao kera pored tarbe!"

No, zato Srbi ne zaboravljaju svog "vojvodu". Vojislav Šešelj pušten je iz Haaškog zatvora zbog lošeg zdravstvenog stanja - ima rak prostate. U srijedu se pobjedonosno vratio u Beograd, izjavljujući kako mu je zdravlje na drugom mjestu, a politika prioritet, izrugujući se time s odlukom Haškog suda koji su ga pustili upravo zbog tog.
Vojislav Šešelj koji je imao jasno uputstvo za Srbe: "Kad vidite Hrvata, ubijte ga kao kera pored tarbe!" i koji je nakon "osvajanja" Vukovara naredio da "niti jedan ustaša ne smije živ iz tog grada" činio je strašne zločine na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Vojvodine. Vojislav Šešelj, stoji u optužnici, ubio je 255 Hrvata na Ovčari i šest kod Veleprometa ui vukovaru, 56 osoba u okolici Sarajeva, 106 u Mostaru, 53 u Nevesinju i preko 340 osoba u Zvorniku. Zatvarao je civile u logore pod nehumanim uvjetima, mučio, premlaćivao i ubijao. Prisilno je iselio desetak tisuća Hrvata i muslimana iz njihovih domova... Uništavao nemilosrdno sve na što je naišao - domove, kulturna dobra, crkve...

Vojislav Šešelj predao se Haaškom sudu 24. veljače 2003., a u jednom je svom bahatom izdanju kazao kako se nije predao, već da je došao u posjet kraljici. Suđenje Šešelju je završeno u ožujku 2012., no presuda još nije izrečena.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/1 ... gradu.html
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by MaxMagnus »

Eto pa mi se nije smučilo na ova zadnja dva članka,ETO PA NIJE!!!!!!!

Znači,na lopova se ne smijem zgalamiti,a pijandura u pijanom stanju smije krmiti u mom dvorištu fino zavaljen u dvorišni namještaj a ja ga ne smijem izbaciti? Ma B.M.K. koliko ima štengi do ulice...

A baš me zanima,u idućem ratu tko će braniti ovu državu?
Onih par tisuća profi vojnika?
Ja ne da sam prilično siguran da ne poznajem nikoga tko će ići u rat,ja znam da ne poznam nikoga!

Fućkaš i noževe i pištolje i puške...od sutra šparam za nevidljivi bombarder i jedno petstotinjak nuklearnih projektila :lol:
zna se kakav neprijatelj je dobar neprijatelj...

---------------

Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Raskrinkavanje slučaja Ferguson: Što se zapravo događa u Americi?

Autor: Marcel Holjevac
Datum: četvrtak, 27. studenog 2014. u 21:51

U Fergusonu je ubijen još jedan mladi crnac, od strane policije. Policajac je oslobođen, što je prouzročilo val demonstracija, popraćen uobičajenim pljačkanjem dućana, i rasprave o rasizmu, brutalnosti policije, i koječemu što je inače tema u američkom društvu. No ono što bi trebalo biti tema, nije.

Ako postoji nešto na što je Amerika posebno osjetljiva, to je rasizam, iako novija homofobija u zadnje vrijeme prijeti da mu oduzme primat. Nedavno su izbili nemiri zbog ubojstva 18-godišnjeg Michaela Browna: ubio ga je bijeli policajac, 28-godišnji Darren Wilson. Porota ga je oslobodila: na sudu je dokazano da ga je Brown, skoro 2 metra visok i skoro 130 kg težak sitni kriminalac prethodno napao u policijskom autu i nanio mu lakše ozljede.

Podsjetimo na kronologiju: Brown i njegov prijatelj, koji su šetali kući nakon što su opljačkali obližnji dućan i istukli malenog Kineza, vlasnika, su se sukobili s policajcem Wilsonom koji ih je opomenuo da ne hodaju sredinom ceste, već po pločniku. Ovo možda može zvučati kao "policijsko maltretiranje" nekom tko nije živio u Americi, no tamo važe posve druga pravila - jednako za bijelce kao za crnce (kao ilustracija: supruzi mi je svojevremeno kalifornijska policija iz helikoptera megafonom naredila da izađe iz mora, gdje ju je opkolilo 6 policajaca i naredilo da legne s rukama na leđima. Razlog: kupanje na mjestu gdje to nije dozvoljeno). S druge strane, policija vas nema prava legitimirati na cesti niti vam zaustaviti auto radi kontrole ako ne kršite nikakav propis. Uglavnom, Brown ga je opsovao, a tada je Wilson, prema vlastitoj priči, primijetio da ovaj nosi kutiju skupih cigara, i sjetio se da je neposredno prije toga javljeno o pljački, te mu je, navodno, sinulo o čemu se radi.

Brown se, prema svjedočenju gotovo svih brojih svjedoka i forenzičkim dokazima, nagnuo kroz prozor policijskog vozila i istukao policajca, te mu pokušao oteti oružje. Pritom su ispaljena tri hica: jednim si je Brown raznio prst ruke kojom je pokušao oteti policajcu revolver, o čemu svjedoči njegova krv u vozilu, što je i jedan od glavnih dokaza u korist Wilsonove priče.

Nakon toga je Brown počeo bježati, a policajac ga je pratio stotinjak metara. O tome što se desilo dalje, svjedočenja se razlikuju. Jedni svjedoci (oni crni) tvrde da je on podignuo ruke kad mu je naređeno, oni drugi da je krenuo prema Wilsonu. No, forenzika je stala na stranu Wilsona, potvrdivši njegovu verziju priče, iz ulaznih rana na Brownovom tijelu. Pogođen je sa šest metaka, od toga pet u ramena i ruku, dok je posljednji bio fatalan: pogodio ga je u glavu. I tu su se svjedočenja zabrinjavajuće razlikovala - naravno, opet po rasnoj osnovi: dok su dvojica svjedoka, Brownovih prijatelja, tvrdili da je Wilson pucao u Browna i nakon što je pao, drugi su to negirali. No, oni su tvrdili i da Brown nije prišao policijskom autu, što je suprotno otiscima prstiju i njegovoj krvi. Porota sastavljena od 7 bijelaca i 3 crnca - što, kako je i zakon u Americi, odgovara sastavu lokalne zajednice u kojoj tri četvrtine čine bijelci - oslobodila je Wilsona, što je bio okidač za rasne nerede kojima smo svjedočili posljednjih dana. Prvi neredi su izbili još u kolovozu, kad se događaj i zbio, a praćeni su pljačkanjem dućana i svega što se moglo ukrasti. Policija je koristila suzavac i gumene metke, a dva dana nakon izbijanja nereda šef policije u Fergusonu, Thomas Jackson, rekao je da će objaviti ime policajca koji je ubio Browna. To je tri dana kasnije i uradio, no to nije smirilo nerede.

Prosvjednike je dodatno razjarilo što je vlasnik dućana koji je opljačkan objavio i video u kojem se vidi kako divovski Brown udara vlasnika dućana kako bi ga okrao. Prosvjednici, ali i liberalna Amerika, su taj potez strogo osudili, te ga ocijenili "pokušajem da se Browna o sve crnce prikaže u lošem svjetlu, kao pljačkaše", i rasizmom. Također, liberalna Amerika vidi velik problem u tome što misle da je Wilson lagao, odnosno da nije znao da je Brown prethodno opljačkao dućan: no nitko ne vidi problem u tome što ga on stvarno jest opljačkao, uz primjenu nasilja nad nekim tri puta manjim od sebe. Razum i logika nisu naročito bitni kad se borite za sveti cilji: suzbijanje rasizma.

No, trebali bi biti, jer ovako stvari poprimaju obrise religijskog fanatizma i sve skupa postaje kontraproduktivno. U jednim "liberalnim" (lijevim) američkim novinama sam naišao na članak, tipičan za ovaj slučaj, u kom se autor zgraža nad gnjusnim i rasističkim činom objave videa, a ispod je stotinjak komentara čitatelja koji redom dijele to mišljenje: grozno je tako prikazivati crne.

Nitko ne primjećuje da je zapravo grozno zabranjivati iznošenje relevantnih i istinitih činjenica kako bi se obranilo određenu politiku, odnosno ideologiju. Tek je jedan komentator primijetio da je Brown sam kriv što je stradao: napasti policajca je, naročito u Americi, jedan od najbržih puteva do groblja. Isto tako lijeve medije je razjarilo što se nakon prosvjeda javljalo o masovnim pljačkama dućana tijekom njihovog trajanja, "jer se tako stvara ružna slika o prosvjednicima." Nekako je promaklo da ružnu sliku stvaraju oni koji pljačkaju, ne oni koji to objavljuju.

U stvar se upleo i guverner Missourija Jay Nixon, koji je pozvao "nacionalnu gardu", pandan teritorijalnoj obrani. Nixon nije pristao na smjenu tužitelja u St. Louisu Boba McCullocha, što su prosvjednici tražili "zbog veza njegove obitelji s policijom" - otac mu je bio policajac ubijen na dužnosti. Nixon je osnovao nezavisnu komisiju koja bi se trebala baviti rasnim odnosima, problemom mladih crnaca koji ne završavaju školu (Brown je završio "specijalni program" namijenjen onima koji ne uspijevaju s redovnim školovanjem), no činjenica je da je Amerika danas, unatoč svim naporima oko suzbijanja rasizma, podijeljena možda i više nego ikad.

U ovakvim slučajevima, crno stanovništvo praktički isključivo staje na stranu crnaca: to se vidjelo i na slučaju O.J. Simpsona, kad su crnci gotovo u potpunosti vjerovali u njegovu nevinost, ali i u prethodnom slučaju nalik ovom, kad je jedna drugi mladi crnac, Trayvon Martin, ubijen od strane zaštitara.

Liberalni mediji objavili su sliku nedužnog crnog dječaka, i uz njega sliku snažnog 30-godišnjeg latino muškarca koji ga je ubio, nakon tučnjave. U svojoj borbi protiv rasizma, mediji su smetnuli s uma ono što je u cijeloj priči najbitnije: istinu.

Trayvon je u svim medijima prezentiran kao nevinašce, a svugdje je objavljivana isključivo njegova 5 godina stara slika na kojoj mu je 12 godina kako bi se sugeriralo da je ubijeno nedužno dijete a ne delikvent, iako je prethodno izbačen iz dvije škole - jedne zbog pljačke, odnosno zbog toga što je kod njega pronađen opljačkan nakit - a "furao" se na gangsta - kulturu. Obama je rekao, "kad bih imao sina, želio bih da bude kao Trayvon", što je izazvalo odobravanje kod liberala, ali i reakcije društvenih mreža koji su na to reagirali slikama Trayvona s njegovog facebooka, gdje on nema više 12 godina, puši travu, glumi "gangstu" i ne djeluje tako nedužan dječak kao na fotografijama mainstream medija.

Uzvratili su i slikama mladog, uzornog obrazovanog crnog marinca koji je poginuo u ratu u Iraku, pitajući Obamu zašto je radije za "role model" za sina izabrao mladog delikventa radije nego, recimo, njega.

Dok je liberalna Amerika u svemu vidjela tek rasističko ubojstvo iz čista mira, rijetki su postavili pitanje što je Trayvon radio u zaštićenom naselju u koje je ulaz zabranjen onima koji nisu stanovnici i zašto je napao čuvara udarajući mu glavom o beton. Uostalom, nisu mi ni vjerovali, unatoč razbijenoj glavi. Liberali kažu da je rasistička pretpostavka da je svaki mladi crnac koji se mota onuda došao da bi nekog okrao. Drugi pak kažu da je prilično realna, naročito kad isti već ima popriličan dosje i neskriveni gangsta-attitude.

Što dovodi do pitanja, rade li liberalni mediji zapravo medvjeđu uslugu crnoj zajednici predstavljanjem iste isključivo kao žrtve bijelog rasizma, potkrepljujući tako "otpadništvo" od "nepravednog bijelog rasističkog društva" i "gangsta" kulturu koja mlade crnce vodi u kriminal, sukob sa zakonom, i u konačnici ovakvih tragičnih događaja? U prilično rasistički raspoloženoj Americi šezdesetih, tek oko 30% svih zatvorenika u američkim zatvorima je bilo crne boje kože: danas ih je preko 60%! A udio crne populacije je tek oko 12%: Crnac ima skoro deset puta više šansi da završi u zatvoru nego bijelac. Je li Amerika kojoj je na čelu Obama rasističkija nego što je ikad bila? Je li činjenica da crni stanovnici Amerike zarađuju osjetno manje nego bijeli - gotovo dvostruko, u prosjeku, i osjetno češće ne uspijevaju niti završiti srednju školu produkt tek rasnih predrasuda?

Malo je vjerojatno. "Prije su se crnci trudili živjeti po uzoru na bijele ljude, kopirati ih", kaže mi znanac iz Amerike. Danas mladi crnci, pod utjecajem medija, populističkih političara i filmova poput "Oslobođenog Džanga", koji promoviraju trash-estetiku i trash-moral (u redu je ubiti par stotina bijelaca jer su rasisti, a ako je Džango kao plaćeni ubojica i ubijao nedužne ljude, to je zato jer su ga zli bijelci tako naučili) sve svoje probleme kao zajednice rado svaljuju na "nepravedno bijelo društvo".

Svojevremeno, pred dosta godina, je čak i radikalni zastupnik prava crnaca, Jesse Jackson, pokušao poručiti zajednici da se okrene sebi, školovanju, razvoju, i da prestane kriviti bijelce za sve svoje probleme, no to je naišlo na dosta protesta, a Jesse se vratio svojoj staroj "naši ljudi stradavaju jer su bijelci rasisti" retorici. Zanimljivo je pritom da je i Jackson svojevremeno davao otvoreno rasističke izjave o Židovima, a New York je u više navrata nazvao "ćifutgrad" ("Hymietown").

Sedamdestih, s početkom antirastističkih politika u Americi, crna se populacija tek dijelom okrenula novo otvorenim mogućnostima: velik dio se okrenuo rap i gangsta - kulturi, odbacujući "bijelački" način života. Lik crnog liječnika iz odličnog antirasističkog filma "Pogodi tko dolazi na večeru" u pop-kulturi i policajca Shafta iz "blacsploatation" filmova je zamijenio lik Youngblooda "Superfly" Priesta, poštenog dilera kokaina koji se bori protiv korumpirane bijele policije, te bandovi poput NWA sa svojim "fuck the police" stavom. U "Pogodi tko dolazi na večeru" lik crnca je bio vrijedan poštovanja jer je bio pošten čovjek i liječnik: u današnjem "Jangu", on je pozitivac čisto zato jer je "žrtva rasizma", neovisno o svojim postupcima. U inače na svoj način odličnom i hiperrealističnom filmu "Superfly", dileri i svodnici veći dio filma lamentiraju o tome kako, eto, nisu liječnici i pravnici jer im "bijeli čovjek nije ostavio izbora", iako naturščici koji u filmu glume djeluju kao upravo ono što jesu: svodnici i dileri, i nije ih baš moguće zamisliti kao nešto drugo. Politika rasne integracije Amerike daje rezultate uglavnom u medijima, kulturi i svijesti bijele Amerike: ona crna se od onda zapravo sve više povlači u život u vlastitim zatvorenim zajednicama, a kultura bandi poput bloodsa i creepsa cvjeta, ambicije mladih stanovnika geta nisu usmjerene na uspjeh u bijelačom svijetu koliko na uspjeh unutar gangsta - kulture. Koliko je to rezultat upravo takve politike koja kaže "mi bijeli ljudi smo zli, nemojte se ugledati na nas, budite svoji" i "osvetite se za nepravdu" ostaje otvoreno pitanje za neka racionalnija vremena.

Ulje na vatru u ovom slučaju dolio je i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giulliani, čovjek koji je svojevremeno NY doveo od jednog od najopasnijih gradova za život do jednog od najsigurnijih. On je spomenuo statistiku, koja kaže da 93% ubijenih crnaca biva ubijeno - od drugih crnaca. Metak je statistički najčešći uzrok smrti mladih crnaca do 30 godina u Americi, ali njega rijetko kad ispaljuje bijeli ili kakav drugi policajac.

Giuliani je na Fox Newsu ušao u prilično hrabru raspravu s Michaelom Ericom Dysonom o rasnoj nepravdi i policijskoj brutalnosti. Rekao je kako "bijeli policajci ne bi bili tamo kad ne biste ubijali jedni druge," na što je Dyson nazvao Giullianija de facto "bijelim supremacionistom", odnosno rasistom. Giuliani je pozvao na raspravu o smanjenju stope zločina u crnim zajednicama, radije nego na raspravu o policijskoj brutalnosti, što su gotovo svi mediji u Americi ocijenili rasizmom. Problem je što činjenice i brojke kao takve nikad nisu rasističke, to može biti tek njihovo tumačenje.

Međutim, u svakom ratu, pa i rasnom hladnom ratu, koji je zapravo više rat liberalne Amerike protiv one tradicionalne preko leđa crne populacije, prva strada istina. Tako i u ovom slučaju svaka strana ima svoju istinu. Ono što je zabrinjavajuće je trend u medijima, gdje se prikrivanje relevatnih činjenica, poput snimke pljačke dućana ili poput sakralizacije Trayvona i sotonizacije njegovog ubojice, smatra borbom protiv rasizma, a nepristrano prikazivanje svih činjenica kao rasizam.

Na taj način dolazi do određenog gušenja slobode govora, koja je bila osnov uspjeha američkog društva. To se često pravda borbom protiv rasizma, homofobije, i diskriminacije. Međutim, bez suočavanja s golim činjenicama se teško može doći do rješenja za bilo koji, naročito rasni problem: okrivljavanjem tek "rasističke policije" za sve što se događa u Fergusonu i sličnim slučajevima, zamagljuje se mnogo dublji osnovni problem - kriminala i bandi koje zahvaćaju sve veći dio crne populacije Amerike. Dok se taj problem ne počne rješavati, dotle će i ovakvih smrti biti sve više, unatoč crnom predsjedniku u Bijeloj kući i politici rasne nediskriminacije kojom je prožeto američko društvo, mediji i kultura. Svijest o korijenima problema mora poteći iz crne zajednice: liberalna Amerika joj, tepanjem o tome kako su svi oni tek žrtve rasizma bijelaca, pomaže tek u tome da svake godine sve više raste broj mladih crnaca ubijenih u obračunima bandi, i broj mladih crnaca u zatvorima.

Ljude koji marširaju u Fergusonu - među kojima ima i mnogo bijelih boraca protiv rasizma - strahovito smeta objavljivanje snimke na kojoj Brown pljačka dućan, no činjenica je, da on nije opljačkao taj dućan, on vjerojatno ne bi bio mrtav, stvari bi se nakon toga razvijale drukčije.

Ovako se samo perpetuira mržnja spram policije i kult ugroženosti, što će svakako dovesti do još više sukoba s policijom, i još više problema. Policijska brutalnost je ponovo tema dana u Americi, no iza te policijske brutalnosti stoji brutalnost života u crnačkim predgrađima. Dok god se upućivanje na to bude smatralo golim rasizmom, teško da će se realnost života u Comptonu ili Detroitu promijeniti na bolje.

Probleme crne zajednice u Americi može riješiti samo ona sama, a način na koji im liberali obje boje kože žele, u najboljoj namjeri, pomoći, jednostavo nije pravi način. U to spada i svojevremeno dana Obamina izjava o Trayvonu: da je kao model za sina naveo Jarona Hollidaya umjesto Trayvona Martina, vjerojatno bi mnogo više učinio upravo za crnu zajednicu kojoj pripada, a upravo je on taj koji, kao predsjednik, za njih može najviše uraditi.

Žalosno je da je upravo obitelj ubijenog Browna pokazala najviše razuma u cijeloj priči, iako smatraju (što je i logično) da je njihov sin nepravedno ubijen, te se pozvala na naslijeđe Martina Luthera Kinga. A njegov san sigurno nije bila Amerika u kojoj crnci žive u getima i po zatvorima, i pljačkaju dućane u znak protesta protiv policijske brutalnosti.

Autor: Marcel Holjevac

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/138 ... erici.html
Attachments
325259.jpg
325259.jpg (44.71 KiB) Viewed 17977 times
1_325274.jpg
1_325274.jpg (55.71 KiB) Viewed 17977 times
325256.jpg
325256.jpg (68.35 KiB) Viewed 17977 times
325257.jpg
325257.jpg (50.31 KiB) Viewed 17977 times
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Crni policajac ubio nenaoružanog bijelog mladića - nema medijske pompe

Srijeda - Prosinac 3, 2014 4:47 am

Crni policajac ubio nenaoružanog bijelog mladića - nema medijske pompe
Dillon Taylor, 20, bio je nenaoružan kad je upucan i ubijen od strane policije u Salt Lake Cityu, pred par mjeseci, 11. kolovoza. Grupica prosvjednika se sakupila da prosvjeduje ispred policijske postaje. Cijeli slučaj u prvih par dana je popratio je samo jedan dnevni list, Salt Lake Tribune, i nitko drugi.

Na prvi pogled, ovaj slučaj se ne razlikuje mnogo od slučaja Michaela Browna u Fergusonu, obojica su bili nenaoružani, sumnjivog ponašanja, registrirani prijestupnici.

Razlika je ipak to što je Brown napao i pokušao ubiti policajca koji ga je došao legitimirati, te prethodno opljačkao trgovinu. No zanemarimo tu ''sitnicu''. Ono što je najvažnije, Brown je bio crnac, a ubio ga je bijeli policajac, dok je Taylor bio bijelac/hispanac, a ubio ga je policajac koji nije bijelac (prema izvješću policajac je bio crnac, ali prema nekim informacijama moguće da je bio hispanac, kako god bilo, nije bio bijelac).

Dok s jedne strane o slučaju iz Fergusona zna već i svaki tukac čak i u Hrvatskoj, a kamoli SAD-u, za slučaj Dillona Taylora ne zna gotovo nitko. Nećemo uopće ulaziti u to dali je Taylor ubijen pogreškom, dali je policajčeva procjena bila ispravna ili ne. To je nebitno, bitno je samo usporediti medijski cirkus i tenzije koje su stvorene radi slučaja u Fergusonu sa prešućivanjem i nezainteresiranošću medijske javnosti o slučaju Dillona Taylora. Dali to znači da život jednog crnca znači daleko više nego život jednog bijelca ili hispanca? Ili je cijela šarada u Fergusonu bila samo politička manipulacija određenih grupacija? Odgovori se nameću sami.

Zanimljivo je usporediti i civilizirani prosvjed u Salt Lake Cityu sa divljaštvom, pljačkanjem i majmuniranjem u Fergusonu. Sve su to pokazatelji koji govore sami za sebe.

http://www.washingtontimes.com/news/201 ... /?page=all#!

http://pandora.kreativisti.org/Index.ph ... h=#ontitle
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Nevjerojatno: Sud u Strasbourgu naredio Francuskoj da isplati odštetu somalskim piratima zbog "kršenja ljudskih prava"!

Autor B.B.
Petak - Prosinac 5, 2014 9:36 am

Nevjerojatno: Sud u Strasbourgu naredio Francuskoj da isplati odštetu somalskim piratima zbog Europski sud za ljudska prava je izjavio da je Francuska povrijedila prava somalskih pirata koji su napali francuske brodove, te je sud odredio da Francuzi isplate novčanu odštetu za njihovo zadržavanje u pritvoru. Devet somalskih pirata bi trebali dobiti tisuće eura zato jer nisu odmah dovedeni pred franacuski sud, odlučio je takozvani „sud za ljudska prava“.
Jedan će dobiti 9000 eura, a ostali će dobiti do 7000 eura.

Ono što je najnevjerojatnije je da je jedina krivica Francuske što je zadržala somalske pirate, dakle opasne zločince u pritvoru dodatnih 48 sati!

Pirati su držali francuske građane zatočene nakon što su zarobili francuski kruzer i jahtu 2008. godine. Francuska vojska je zarobila pirate na somalijskoj obali u dvije operacije, nakon što su taoci oslobođeni za otkupnine od 2.1 milijun i 2 milijuna dolara. Indijski ocean je posljednjih godina preplavljen piratskim bandama koji operiraju sa obala Somalije, ali intervencija međunarodnih mornaričkih snaga je uvelike smanjila broj napada.

Prije nego su transportirali pirate u Francusku, francuske vlasti su jednu grupu terorista zadržale četiri dana a drugu šest dana i 16 sati. Ali dodatnih 48 sati u pritvoru na francuskom tlu povrijedilo je prava pirata na slobodu i sigurnost pod okriljem Europske konvencije o ljudskim pravima, navodi se u izjavi suda.

Članak 5.3 Europske konvencije o ljudskim pravima „nije napisan kako bi dao vlastima priliku da pojačaju i pooštre istragu kako bi donijeli formalnu optužbu protiv osumnjičenika“, stoji u tvrdnji suda.
Suci su naveli da je vrijeme između uhićenja pirata i njihovog prebacivanja u Francusku već bilo dovoljno da se napiše optužnica, umjesto što su odgađali pisanje optužnice još 48 sati.

Presude suda su obvezujuće za potpisnicama Konvencije, a Francuska je naravno jedna od njih. Suci nisu osporili pravo Francuske da uhiti pirate unutar teritorija Somalije, jer su Francuzi djelovali poštujući UN-ove anti-piratskim zakonima.

Kakva je smijurija današnji pravni sustav postao dovoljno ilustrira ovaj slučaj. Sustav koji na ovakav način vrednuje „ljudska prava“ je protuprirodan, besmisleno birokratski irealan i neodrživ.

Ono što je smiješno ali i tragično u ovoj situaciji je što je sud polazeći za očuvanjem ljudskih prava stao na stranu pirata, koji otimaju, kradu i ubijaju. A što je s pravima njihovih žrtava? Kakvu poruku ovakav čin šalje? Tko je ovdje zapravo negativac? Zar je zadržavanja krvožednih kriminalaca 48 sati više nego što je zapisano na nekom komadu papira, dovoljan razlog da se izvrgne poniženju jedna država? Ako su se već suci odlučili da vježbaju strogoću na Francuskoj i kaznili tu državu određenim novčanim iznosom, zašto su taj novac dobili pirati? Zar taj novac nije mogao doći u bolje ruke, neke dobrotvorne institucije na primjer, a ne zločincima.

Takav odnos prema zločincima samo ohrabruje njjihove daljnje podvige a obeshrabruje one koji pokušavaju Indijski ocean učiniti opet sigurnim mjestom za plovidbu. No važno je da se dosljedno provode sve birokratske idiotarije kojima obiluju zakoni za „zaštitu ljudskih prava“.

Ovaj slučaj je također odličan primjer onoga što se događa kada se država odrekne dijela svoje suverenosti i stavi je na raspolaganje nekoj drugoj nadnacionalnoj instituciji čiji djelovanje i zakoni ne moraju (često i nisu) biti u skladu sa interesima pojedine države. Što nas još sve očekuje, nažalost ostaje samo da vidimo.

Izvor: Court tells France to pay damages to Somali pirates

France ordered to compensate Somali pirates | News | DW ...

http://pandora.kreativisti.org/Index.ph ... h=#ontitle
Post Reply