Scout @
"Širina" obuke je preuska,moram reći. Što se oružja tiče,dužio sam Kalašnjikov i tijekom obuke ispucao sam 12 ili 14 metaka na prvom gađanju,ne sjećam se koliko u drugom i manje od 30 ćoraka tijekom simulacije bitke (koja je bila komedija sama po sebi,no to bi bilo predugo za ispričati,a i možda je zabranjeno).
No,moram priznati da sam si dao truda pa dok su drugi vježbali eskivaciju iz spavaonice te relociranje po kafićima,ja sam uredno vježbao šunjanje,izbjegavanje straže i ostalih ljudotinja po vojarni te prodor u skladište hrane bez ostavljanja tragova i dokaza o mom prisustvu te da se nekako nagradim za sav moj trud...jer ipak sam ja samoinicijativno provjeravao kako me to štiti vojska dok ja spavam snom pravednika dok me ovi eskivatori ne probude...normalno da sam malo i gricnuo nešto

malo za nagradu jer sumnjam da bi itko cijenio moj raport da ni časnici ne vide vojnika u pidžami kako za razliku od drugih koji bježe van vojarne,ja eto iz vojarne penetriram još dublje u vojarnu i radim ono što je kuhinja trebala da napravi : hranim se!
Pa...u slučaju ne daj Bog...ja znam kako neprijatelju potamaniti zalihe

Ali to sam ja samoinicijativno,nije to bila obuka
Edgar@
Ha čuj...eto,ne mogu se složiti baš da je to krivica časnika i dočasnika...naime,to je bilo jedno mjesec i pol dana od ulaska u vojarnu i zaduživanja opreme...pa ja mislim da je to više nego dosta vremena da se raščeprka i pročeprka po svoj toj opremi.
Pogotovo kad nekoliko vodova vojske svakodnevno crkava od žeđi kada u prijepodnevnim satima odemo na kraj vojarne,a prva pipa je na pol kilometra...naravno,osim mene koji teglim svoju čuturu u onoj torbici preko ramena.
Da samo znaš koliko puta sam čuo da nisu ponijeli vodu jer "čutura im je prljava" ili "čutura im smrdi" ili "pa tu ima zmazanoće po svemu tome još iz doba Napoleona".
Da,baš.
K'o da je ova koju sam ja zadužio bila glanc nova i k'o da mi ju je Vrhovnik osobno predao u ruke.
A da bi netko uzeo malo kalodonta i onu četkicu za pranje i ribanje (ah,da...još jedan "gadget" kojeg mnogi nisu ponijeli sa sobom) i oprao to sve,nema šanse.
I onda mi se par puta desilo da sam podijelio vodu,ostao žedan,pa sam smišljao razne načine kako da utažim žeđ a da ostane nepopijena voda u čuturi. I naravno da sam smislio
Ali,dočasnici koji su bili tijekom predavanja tj. tih događanja sa žeđašima prisutni su uvijek upozorili ročnike da operu i svakodnevno pune čuture.
Mo'š mislit' kako su poslušali.
Sve je to bilo lijeno i neposlušno.
A ovo je samo jedan primjer,primjer obične vode u čuturi...primjer da uz napomenu nekolicine dočasnika ljudi nisu ništa učinili da ne budu žedni u vojarni sa preko 800 pipa !!!! (I još dvjesto milijardi uskličnika...)
A to nije bila naredba nego dobronamjeran savjet,upozorenje...nešto korisno za svaki dan.
Ali što da kažem...mišljenja sam da vojarne u moje vrijeme nisu dobivali mladiće kao u tvoje i Scoutovo vrijeme nego većinom mamine i tatine sinove iz ovog ili onog staleža,i da je upravo tu srž problema.
Ako je kućni odgoj zakazao onda vojska tu ne bu niš pomogla.
Ok,u slučaju prirodnih nepogoda bi nam dobro došla hrpa ročnika,to je činjenica.
Ali temeljna obuka bi ipak morala biti odguljena i to bi morao biti drill koji nije baziran toliko na salutiranje i metenje skladišta koliko na mulj,blato,prljavštinu,zvukove strojeva,more suzavca sa još jako puno suzavca eksplozije bombi,mina te strašno puno pucnjave.
Smatram da je to ono što pripremi čovjeka za rat a ne metenje skladišta (premda i to ima svoju svrhu...kad je po kazni).
Moj frend je rekao baš neki dan da je vojska mjesto gdje se čovjek upoznaje sa oružjem.
Ja sam mu rekao da se u Jugi srednjoškolce upoznalo sa oružjem tako što su u nekom razredu (3 ili 4 srednje škole) došli vojnici,donijeli pušku i svi su puknuli 2-3 metka.
Vojska nije mjesto za "upoznavanje oružja".
Ako nakon obuke većina odaje dojam da nije u stanju preživjeti dolazak na pedeset osmu liniju fronte onda je to upravo ono što je bila i moja obuka : prisilno kampiranje sa hrpom plačimufova koje sam od prvog do zadnjeg dana slušao kako je njima teško i kako bi oni sad maminu juhicu,curinu pusicu sa ekipicom pivicu i kme-kme-kmeeee.
Valjda ni dan danas ne znaju od čeg se sastoji vojna čutura.
Ja znam.
Imam dvije.
Jedna je poklon od frenda koji je sav svoj boravak u ratu koristio tu.
A osobito se iskazala i na Velikoj i Maloj Kapeli

Tu ne dam nikome!
Ima više obuke i iskustva od mene i moje klase,to sigurno.
Eto,malo sam opet razdužio...najte kaj zamerit
Ali,da je potrebno da se ta obuka vrati,o da jeste. Bar na dvije godine!
Da je uvedu,zatražio bih sutra da me opet uzmu na obuku. Po prvi pravi put.
zna se kakav neprijatelj je dobar neprijatelj...
---------------
Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran
Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.