R.I.P James Gandolfini

Neobavezna rasprava bez svađa.
Post Reply
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

R.I.P James Gandolfini

Post by EdgarFranjul »

JAMES GANDOLFINI, popularni glumac najpoznatiji po ulozi mafijaškog šefa Tonyja Soprana iz HBO-ove serije "Obitelj Soprano", iznenada je preminuo u dobi od 51 godine.

Gandolfini je umro za vrijeme odmora u Italiji od posljedica srčanog udara, objavio je njujorški Daily News. "Svi smo u suzama", kazao je za Daily News izvor blizak obitelji slavnog glumca.

Iako je na velikim i malim ekranima prisutan od 1987. godine, Gandolfini se proslavio relativno kasno. Prepoznatljivo ime za publiku diljem svijeta postao je 1999. godine, kada je prvi put utjelovio Tonyja Soprana. Ta uloga mu je donijela tri Emmyja.

Megapopularni "Sopranosi" emitirali su se sve do 2007. godine, a ova je rola Gandolfiniju otvorila brojna vrata pa ja tako ostvario zapažene uloge u hvaljenim filmovima poput "In the Loop" i "Zero Dark Thirty". Zadnju filmsku ulogu ostvario je u još neimenovanoj komediji redateljice Nicole Holofcener, koja bi trebala biti puštena u distribuciju krajem godine.

Osim na filmu i televiziji, Gandolfini je zapažene uloge imao i u kazalištu. Najzapaženiju ulogu na "daskama koje život znače" ostvario je 2009. u komediji "God of Carnage" na Broadwayu, koja je ovjenčana prestižnom kazališnom nagradom Tony.
Attachments
jamesgandolfini-getty625.jpg
jamesgandolfini-getty625.jpg (29.32 KiB) Viewed 4351 times
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: R.I.P James Gandolfini

Post by EdgarFranjul »

Svijet je potresla vijest da nas je napustila ljudina James Gandolfini. Neponovljiv kao Tony Soprano, Gandolfini je u svojoj karijeru ostvario mnoge kvalitetne uloge, od komedijaških likova do tvrdokornih negativaca.

James Gandolfini odrastao je u New Jerseyju, mjestu koje znamo i kao dom Tonyja Soprana, centra HBO-ove serije The Sopranos koja je bila kruna Gandolfinijeve karijere. Ovaj krupni čovjek nije od djetinjstva sanjao o glumačkoj karijeri, tako da je radio kao vozač kamiona, izbacivač i voditelj noćnog kluba, te eventualno krenuo na tečajeve glume s prijateljem. ‘Do tada, nisam se nikad družio s glumcima. Rekao sam samome sebi – ovi ljudi su ludi, ovo bi moglo biti zanimljivo‘ – rekao je Gandolfini. Službeno, glumačku karijeru započeo je ’87. u niskobudžetnom hororu Shock! Shock! Shock!, gdje je imao samo epizodnu ulogu. Prvu ozbiljnu ulogu, iako malu, ostvario je 1992., i to ne na televiziji ili filmu, već u kazalištu, na Broadwayu, u Tramvaju zvanom čežnja, s Alecom Baldwinom i Jessicom Lange.

Godinu kasnije, pravilno smo ga upoznali na filmu, kao gangstera negativaca u True Romance, gdje je brutalizirao Patriciju Arquette prema scenariju Quentina Tarantina i pod režijskim okom majstora Tonyja Scotta. Prekretnica i katapult prema svjetskoj slavi bio je njegov odlazak na HBO, kao glavnog lika danas kultne serije The Sopranos.

Tony Soprano bio je glava mafijaške obitelji, čovjek s nosom za biznis, spreman ubiti ako treba. On je također i tipičan otac dvoje djece, čovjek kojeg muči kriza srednjih godina, napadaji stresa i stara majka koja nije nimalo draga osoba. Publika se poistovjetila sa likom Tonyja Soprana, a Gandolfini je savršeno predstavio sve karakterne mane i vrline mafijaša od karijere. Rijetko koja serija je u tako kratkom roku – još za trajanja prve sezone – postigla tako visoku gledanost, odane obožavatelje, te hvalospjeve zabavne industrije koliko Obitelj Soprano, a to je velikom dijelom upravo Gandolfinijeva zasluga. Naravno, i HBO je odradio odličan posao u odabiru čitave glumačke postave, koji su djelovali i više nego uvjerljivo kao mafijaši kojima je šef Tony Soprano.

Soprano nam je svima ušao pod kožu jer je imao osobine i probleme običnog čovjeka koji se bavi neobičnim poslom; a to je posao šefa kriminalne organizacije. On se brine za obitelj, muči ga majka i stari stric, djeca imaju razmažene zahtjeve, svako malo treba naručiti ubojstvo ili sam nekoga koknuti, visok mu je kolesterol i mora paziti ne hranu, i da, uspuše se dok jede mesinu, mora na terapiju kod psihijatrice i sve držati pod kontrolom. Jako puno za jednog čovjeka, a čak i u zadnjoj epizodi ne saznamo što će se zapravo dogoditi s njim.

Po toj jednoj ulozi ostat će vječno zapamćen, ali Gandolfini je imao širok glumački raspon, a na filmu smo ga gledali i kao nasilnika u True Romance, ljigavog plaćenika u 8 milimetara, te kao reformiranog krimosa u komediji Get Shorty. Jedna od njegovih zadnjih uloga bila je u komediji, The Incredible Burt Wonderstone, gdje je bio šef mađioničarskog dvojca Stevea Carella i Stevea Buscemija.

HBO mu je uvelike pomogao karijeri, i upravo je tamo ostvario konačnu ulogu. Snimio je prvu epizodu serije Criminal Justice, a kako nas je iznenada napustio, nastavak snimanja serije sada je pod upitnikom. James Gandolfini je preminuo od srčanog udara u 51. godini, na odmoru u Rimu, gdje se pripremao za odlazak na Filmski festival Taromina. Arrivederci.
puls
Not Qualified
Not Qualified

Post by puls »

Ja ga pamtim po ulozi u "Posljednjoj bitki" s Robertom Redfordom....

Inače, baš guba lik....
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Odličan film, odlični glumci :cry:
Post Reply