Molim vas za savjet. Naime dvoumim se između dva dalekozora. OLYMPUS 8x40 i NORCONIA 8x40. Oba koštaju negdje oko 500 kuna. Kojega je isplativije kupiti? Pod ovo isplativije mislim na kvalitetu ne cijenu jer su cijenom slični tako da to nije problem(cijena). Također na Norconiji piše 8x40 SPORT. Što znači riječ SPORT na dalekozorima?
Unaprijed hvala na savjetu.
Dalekozori
- EdgarFranjul
- Sheriff

Re: Dalekozori
Ako je cijena ista, pogledaj oba dalekozora, uzmi u ruke i pogledaj koji ti više "leži" i na kojem ti se čini da je slika bolja.
Ovisi i za što će ti dalekozor trebati. 8x40 je neka kompaktna klasa koja se može lako nositi ali s njime nećeš postići spektakularne rezultate.
Znam da skupi i jako kvalitetni dalekozori kao ZEISS i SWAROVSKI koštaju puno novca a i njih ima raznih i za razne namjene, različitih povećanja i veličine objektiva. Recimo, za lov je po meni, najbolji 7x50. Nije preveliko povećanje pa se ne trese a zbog svjetlosne snage, da je tako nazovem, može se lijepo vidjeti i po mraku (kada ima mjesečine, naravno). Međutim, takav je malo veći i glomazniji i nezgodnije ga je nositi.
Veća povećanja se uobičajeno koriste na moru i mogu biti jako glomazni, ali to nije problem jer ih ne nosaš uokolo već su na jednom mjestu.
Dakle, više podataka o potrebama pa je lakše preporučiti.
Inače, i NORCONIA i OLYMPUS rade solidne objektive, no danas ih rade svi. Nekada je pojam bio ZEISS.
Ovisi i za što će ti dalekozor trebati. 8x40 je neka kompaktna klasa koja se može lako nositi ali s njime nećeš postići spektakularne rezultate.
Znam da skupi i jako kvalitetni dalekozori kao ZEISS i SWAROVSKI koštaju puno novca a i njih ima raznih i za razne namjene, različitih povećanja i veličine objektiva. Recimo, za lov je po meni, najbolji 7x50. Nije preveliko povećanje pa se ne trese a zbog svjetlosne snage, da je tako nazovem, može se lijepo vidjeti i po mraku (kada ima mjesečine, naravno). Međutim, takav je malo veći i glomazniji i nezgodnije ga je nositi.
Veća povećanja se uobičajeno koriste na moru i mogu biti jako glomazni, ali to nije problem jer ih ne nosaš uokolo već su na jednom mjestu.
Dakle, više podataka o potrebama pa je lakše preporučiti.
Inače, i NORCONIA i OLYMPUS rade solidne objektive, no danas ih rade svi. Nekada je pojam bio ZEISS.
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
Hvala na odgovoru. Dalekozor mi neće biti za lov nego za šetnje po brdu,selu i šumi. Zato sam i mislio uzeti 8x40 jer je kompaktan i lagan.
- EdgarFranjul
- Sheriff

Onda je to OK. Izaberi jednog po svom ukusu nakon pregleda i uživaj
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
Hoću.EdgarFranjul wrote:Onda je to OK. Izaberi jednog po svom ukusu nakon pregleda i uživaj![]()